top of page

Historie

Sinds 1919

Vereniging Koninginnedag “Dorp Lonneker”, beter bekend als VKL is opgericht na de eerste wereldoorlog, die duurde van 1914 tot 1918.

VKL werd opgericht in 1919. Direct na een oorlog wordt de herwonnen vrijheid gevierd, vaak met buurtfeesten en optochten. Dat zagen we na de tweede wereldoorlog en na de eerste was dat niet anders.

Om ook de trouw aan ons koningshuis extra te onderstrepen werd na het bevrijdingsjaar een comité opgericht dat Koninginnedag op gepaste wijze wilde vieren. Naast festiviteiten op 31 augustus, de geboortedag van H.M. Wilhelmina, organiseerde VKL al spoedig ook de jaarlijkse feesten.

In 1923 werd op het dorpsplein een Oranjeboom gepland, waarvoor de bestuursleden van toen, met het bestuur van de Jacobusparochie een overeenkomst sloten, “dat zij jaarlijks voor deze vergunning een bedrag zullen betalen van 10 cent”.

Tijdens de tweede wereldoorlog, toen de aanhankelijkheid aan het koningshuis door de Duitse bezetter verboden was, leidde VKL een sluimerend bestaan.

Na de tweede wereldoorlog, werd de bevrijding in Lonneker groots gevierd met een optocht.

2-1.jpeg

In de jaren daarna kwamen er steeds meer activiteiten bij. Zoals het paasvuur, het eiergadderen, de palmpasenoptocht, het straattekenen tijdens Koninginnedag, de auto- en fietssterritten  en uiteraard dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 4 en 5 mei. Later kwam daar ook de kermis, de school- en volksspelen en de traditionele voetbalwedstrijd tussen LSV en Vliegbasis Twenthe bij. De school- en volkspelen zijn inmiddels verdwenen hiervoor in de plaats kwam er een feesttent in het dorp te staan.

De jubileumfeesten van VKL bij het 50, 65 en 75 jarig bestaan werden samen gevierd met de Muziekvereniging Excelsior”.

 

Deze foto is gemaakt van het bestuur ter gelegenheid van het 65 jarig bestaan van de vereniging.

Staand v.l.n.r.: T. Hulst, A. de Haan, F. Kamphuis, W. Meijerink, H. Spenkelink, H. Vlierhaar, B. Veger

en H. Deppenbroek. Zittend v.l.n.r.: E. Schuurman, H. Lemmink, J. ten Vergert, A. Gerridzen en H. Engbers.

bottom of page