Dodenherdenking

15-1

In Nederland vindt jaarlijks op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats. Men herdenkt alle burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog (men gaat hierbij uit van 10 mei 1940) in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Tot 1961 had de herdenking slechts betrekking op de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1961 worden op 4 mei ook de gevallenen tijdens andere militaire conflicten en vredesoperaties herdacht.

In Lonneker vertrekken we om 19.45 uur vanaf het dorpsplein voor een stille tocht naar het monument op het naastgelegen kerkhof. Iedereen is uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Bij het monument wordt een krans gelegd door de VKL, de kinderen leggen bloemen.

Om klokslag 20.00 uur houden we 2 minuten stilte, aansluitend wordt de Last Post gespeeld door een trompettist van Excelsior.

Hierna wordt er nog een krans gelegd bij het graf van Edward Henry Donne.

Edward Henry Donne was een van de piloten die met hun jachtvliegtuigen de terugtrekkende Duitse troepen bestookten in de dagen vooraf aan de bevrijding van onze stad.

Donne werd geboren in Wimbeldon, Londen. Hij groeide op in Zuid-Rhodesië, een voormalige Britse kolonie in Afrika (nu Zimbabwe) en maakte onderdeel uit van het 266 squadron van de RAF. Op 1 april 1945 werd hij door het luchtafweer rondom vliegveld Twente geraakt en stortte neer met zijn Typhoon aan de Bergweg in Lonneker.

Hij ligt als enige geallieerde militair begraven op de Rooms Katholieke begraafplaats in Lonneker.

De foto van Donne is gemaakt vlak nadat hij terug is gekeerd op zijn basis in Engeland nadat hij tijdens een missie in de buurt van de invasiestranden op D-day met zijn parachute zijn vliegtuig had moeten verlaten. Foto bron: Imperial War Museum.