Dodenherdenking

15-1

In Nederland vindt jaarlijks op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats. Men herdenkt alle burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog (men gaat hierbij uit van 10 mei 1940) in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Tot 1961 had de herdenking slechts betrekking op de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1961 worden op 4 mei ook de gevallenen tijdens andere militaire conflicten en vredesoperaties herdacht.

In Lonneker vertrekken we om 19.45 uur vanaf het dorpsplein voor een stille tocht naar het monument op het naastgelegen kerkhof. Iedereen is uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Bij het monument wordt een krans gelegd door de VKL, de kinderen leggen bloemen.

Om klokslag 20.00 uur houden we 2 minuten stilte, aansluitend wordt de Last Post gespeeld door een trompettist van Excelsior.

Hierna wordt er nog een krans gelegd bij het graf van Edward Donne. Het vliegtuig van deze piloot werd tijdens de Tweede Wereldoorlog boven Lonneker neergeschoten.